KRUH ZA ZAJTRK – SUPER DAN!

V petek, 17. 11. 2023, smo imeli na šoli Tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali ljudje na bližnjih kmetijah bolj sveža in okusnejša. Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo že od leta 2012, vsak tretji petek v novembru. Sestavljajo ga domač kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Vsako leto projekt poteka pod drugim sloganom. Letošnji je: Kruh za zajtrk- super dan!

Medtem ko smo v šoli zajtrkovali, smo poslušali šolski radio o tej temi. Radijci so na šoli izvedli tudi anketo o vsakodnevnem zajtrkovanju učencev. Po njihovih  prehranjevalnih navadah smo vprašali več kot 300 učencev. Ugotovili smo, da 35 % učencev zajtrkuje redno, od tega jih je skoraj 70  % fantov. Občasno zajtrkuje 31 % učencev, od tega 65 % deklet. Nikoli ne zajtrkuje 34 % učencev, od tega 55 % deklet. Ugotavljamo torej, da imajo zajtrk pogosteje fantje kot dekleta.

Nama se zdi zajtrk najpomembnejši obrok, saj z njim začnemo dan, pomembno pa se nama zdi tudi podpiranje lokalnih kmetov in pridelovalcev ter uživanje njihovih izdelkov in pridelkov. Po zajtrku smo pouk nadaljevali kot po navadi, zajtrk pa nam je omogočil lažje in bistrejše misli ob pouku.

Viktorija Jokić in Iza Perše, 6.A

Morda vam bo všeč tudi...