PODNEBNI TEK »ČAS SE IZTEKA 2022«

OŠ Gustava Šiliha je že vrsto let EKO šola, zato smo tudi mi v času od 17. do 22. oktobra 2022 sodelovali v projektu podnebnega teka Running Out of Time – RooT 2022. Učenci osmega in devetega razreda smo tekli, da bi svetovne voditelje opozorili na podnebne spremembe.

Podnebne spremembe so velik problem modernega sveta. Naša Zemlja je prelep planet in tudi edini, na katerem lahko živimo. Morali bi jo spoštovati in skrbeti zanjo. A jo onesnažujemo, kljub temu da nam ponuja dom in neskončno lepot. Zemlja se poleg tega tudi segreva, kar ne škodi samo nam, ljudem, temveč tudi drugim organizmom. K boljšemu in lepšemu svetu lahko prispeva vsak posameznik. Tudi sami bova v prihodnje bolje skrbeli za naš planet, večkrat opustili avtomobil in se do cilja odpravili peš. Nagovarjali bova tudi ostale, da spremenijo svoje navade in pripomorejo k boljšemu jutri.

S tekom smo na šoli ozaveščali učence o pomembnih težavah in svetovnih problemih, hkrati pa smo naredili nekaj dobrega za našo dušo in telo. Poleg tega smo se gibali s prijatelji, se med sabo spodbujali in seveda tudi uživali. Učenci so pri likovnem pouku naredili tudi štafetno palico iz odpadnih materialov, kar je le še utemeljilo naš trud in zahteve po potrebnih spremembah.

Samo na naši šoli smo pretekli kar 155,15 kilometrov. K čim boljšemu rezultatu nas je gnala želja po zdravem, čistem in lepem planetu. Posebej pa se moramo zahvaliti tudi naši športni pedagoginji, ki  nas je vselej spodbujala in nekaj kilometrov pretekla tudi z nami.

Naš planet je samo en, zato moramo skrbeti zanj in za njegovo čim daljšo trajnostno dobo. Srčno upamo, da bodo svetovni voditelji prepoznali klic na pomoč, ne samo naš, temveč tudi Zemljin. Besede so samo temelji naših dejanj. Vsak dan poskusimo dati vse od sebe, da s tem pokažemo skrb do našega planeta. Bodimo vestni in odgovorni svetovljani ter se potrudimo za naš planet in našo prihodnost.  

Tjaša Dobrovnik in Saša Hribar, 9.a

Morda vam bo všeč tudi...