PRIREDITEV OB 60-LETNICI NAŠE ŠOLE

Osnovna šola Gustava Šiliha letos praznuje 60-letnico delovanja. Ob tej priložnosti smo v Domu kulture Velenje pripravili svečano prireditev, na katero smo povabili predstavnike Mestne občine Velenje, Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, ravnatelje drugih šol, nekdanje ravnatelje in učitelje in seveda učence ter njihove starše. V nabito polni dvorani smo bili priča enkratnim nastopom in čudovitemu vzdušju.

Prireditev se je v torek, 18. 4. 2023, začela v Domu kulture Velenje ob 17. uri in 30 minut. Goste so v dvorani pričakali učenci in delavci šole v modrih in rumenih majicah. Ob začetku so vsi nastopajoči zapeli himno naše šole, kar je bilo res lepo, saj smo učenci peli po vsej dvorani. Po zapeti himni je voditelj Cene Brglez na oder povabil ravnatelja, mag. Damjana Gašpariča, ki se je zahvalil vsem prisotnim za udeležbo, hkrati pa je z zbranimi delil vtise o šoli. Podžupanja Mestne občine Velenje, gospa Aleksandra Vasiljevič, je Gustavki izrekla čestitke in se zahvalila vsem nastopajočim. Zbranim je povedala tudi, da jo je uvodna himna povrnila v brezskrbne otroške čase. Prisotne je nagovorila tudi predstojnica OE Zavoda za šolstvo Celje, mag. Špela Drstvenšek, ki  je izpostavila uspešno sodelovanje med zavodom in šolo v preteklosti, pa  tudi v tem obdobju, ko skupaj ustvarjamo učna okolja za 21. stoletje.

Govorom je sledil kratek film o zgodovini šole. Otvoritev šole 21. 4. 1963 je bila za Velenje zelo pomembna. V preteklosti se je na šoli zvrstilo pet ravnateljev. Šolo je pomagal graditi prvi ravnatelj, gospod Franjo Arlič. Nasledil ga je gospod Franjo Slemenšek, ki je prevzel ravnateljsko mesto leta 1975. Med pripravami na pomembno obletnico šole pa sta nas obiskala tudi nekdanja ravnatelja. Gospod Alojz Toplak je bil ravnatelj od leta 1986 do leta 2010, ko je vodenje šole prevzela gospa Liljana Lihteneker. V prispevkih sta obudila spomine na svoje vodenje šole in na dogajanje v tistem času.

Na oder je prišel tudi Gusti, ki je pripeljal otroški in mladinski pevski zbor, pesem Za otroke je na klavir spremljala Nina Verboten. Mladinski pevski zbor in 7.c sta nam zapela Mavrico prijateljstva. Na kitaro je igrala učiteljica Metka Fendre, na bas učitelj Žiga Krajnc, na cajon Neca Bastič, na violino Paraskeva Jauz, solista pa sta bila Ema Bačić in Njegoš Jauz. Po pevski točki so prvošolčki zaplesali ples Čebelice. Pevci iz Podružnične šole Šentilj so zapeli pesmi iz muzikala Žlobodrave bolhe v spremljavi Nine Verboten. Paraskeva Jauz na violini, Neca Bastič na cajonu, Neža Tamše z ritmom, Veronika Kotnik s flavto, učiteljica Metka Fendre s kitaro in učitelj Žiga Krajnc na basu so nam zaigrali pesem Tico Tico. Folklorna skupina iz Podružnične šole Šentilj je predstavila splet pesmi in plesov. Našim pevcem so se pridružile tudi bivše učenke naše šole, zdaj znane kot vokalna skupina Cvetke, skupaj so zapeli Pesem skupaj nas drži. Nato so osmošolci presenetili s točko legorobotike, ko so roboti zaplesali ob klasični glasbi. Vzdušje so stopnjevali devetošolci z dramskim prizorom o šoli v prihodnosti. Ob koncu so z dežniki zaplesale učiteljice ob spremljavi pevskega zbora in drugih v dvorani, na oder pa so prišli vsi nastopajoči, ki jih je bilo res veliko. Učenci in zaposleni v majicah rumene in modre barve, so peli pesem Gustavki. Bilo je res nabito s čustvi, marsikomu se je v očeh posvetila kakšna solza. Solza spomina, ponosa, veselja, … da smo del šole in da ustvarjamo njeno zgodovino. Nepozabno.

Osnovna šola Gustava Šiliha, želimo ti še veliko uspehov!

Armina, Ilhana, Lovro, 7. b

SLIKE SO V GALERIJI. Iskrena hvala fotografu (U. Kotnik) za čudovite fotografije!

Morda vam bo všeč tudi...