DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE

11.oktober je bil za drugošolce poseben dan, saj smo obeležili dneve evropske kulturne dediščine. Posvetili smo se ohranjanju in prenašanju tradicij ter običajev, ki so oblikovali našo kulturo.

Učenci so spoznali ročne spretnosti, ki so jih obvladale naše babice. Članice društva vezenja so nas z veseljem naučile osnov vezenja, pri čemer smo odkrili, kako lahko z iglo in nitjo ustvarimo pravi umetniški izdelek. Ob tem smo poslušali zgodbe, kako so se same naučile vezti.

Poleg vezenja nam je babica naše sošolke pokazala osnove kvačkanja. S svojimi izkušnjami in znanjem nas je navdušila in tudi v nas vzbudila ustvarjalno žilico. Vsak učenec je ob koncu dneva s ponosom nosil svoj prvi kvačkan izdelek – zapestnico.

Kulturni dan pa ni bil posvečen zgolj ustvarjanju, ampak tudi igram, ki so nas popeljale v preteklost. Igrali smo igre, ki so jih poznali naši dedki in babice, kot so zbijanje pločevink s cotarco in preskakovanje gumitvista.

Za zaključek dneva smo se podali na poseben sprehod s hoduljami, ki so nam pomagale doživeti, kako je bilo včasih, ko so se otroci igrali na prostem. Vsaka aktivnost nam je pokazala bogastvo naše kulturne dediščine in nas povezala s preteklostjo.

Morda vam bo všeč tudi...