VALENTINO ERBEŽNIK OSVOJIL SREBRO NA ZLATI HARMONIKI LJUBEČNE

Valentino Erbežnik je s svojo glasbeno kariero pričel pred dvema letoma, leta 2022, a je v  zvokih harmonike užival že od malih nog. Navdihnile so ga melodije narodno-zabavne glasbe ter zvoki diatonične harmonike. Začel se je učiti v zasebni Glasbeni šoli Goter. Njegova prva harmonika je bila znamke Gamsi, svetlorjave barve. Njegova prva skladba, ki jo je znal zaigrati, je bila ljudska, Jaz pa pojdem na Gorenjsko. Njegova najljubša skladba, v kateri še dandanes zelo uživa, je Na Golici, ki je delo članov Ansambla bratov Avsenik. Je zgled številnim mladim, saj so se, ko so slišali njegovo igranje, tudi sami začeli učiti igrati harmoniko.  Poleg rednih vaj in nastopov na tekmovanjih Valentino igra tudi v dveh harmonikarskih orkestrih, in sicer v Orkestru Goter in v Harmonikarskem orkestru Barbara Premogovnika Velenje. Je zgled številnim mladim.

Valentino je poleti dopolnil 13 let, v nedeljo, 15. septembra, pa je osvojil srebro na najstarejšem ter najprestižnejšem tekmovanju v igranju na diatonično harmoniko, Zlata harmonika Ljubečne. Na to tekmovanje je prispel ob 11. uri in  začel vaditi v učilnici. Pred prvo komisijo je nastopil ob 13. uri, pred drugo pa ob 14. V obeh komisijah je bilo več strokovnih ocenjevalcev. Kljub temu da je bil pred samim tekmovanjem malo nervozen, saj ga je skrbelo, če bo dobro zaigral, se je pred obema komisijama odrezal zelo dobro. V  3. kategoriji, kamor sodijo  harmonikarji od 13 do 15 let, je osvojil srebrno plaketo. Po tekmovanju je občutil veliko veselje, srečo in ponos. Še bolj vesel je bil na podelitvi plaket, ko je v rokah držal svojo prvo  plaketo na Zlati harmoniki Ljubečne. Polico v njegovi sobi sedaj krasita kar dve plaketi, saj je 12. maja osvojil že srebrno plaketo na tekmovanju Šaleška harmonika.

V prihodnje se bo udeležil še številnih tekmovanj, med drugimi Tekmovanje za nagrado Lojzeta Slaka, tradicionalnega tekmovanja harmonikarjev Avsenik, veseli pa se tudi evropskega tekmovanja harmonikarjev v Italiji naslednje poletje.

Šolski novinarji

Morda vam bo všeč tudi...