OGLED BALETNE PREDSTAVE HRESTAČ

Po novoletnih praznikih smo se v sredo, 3. 1. 2024, učenci 6. in 7. razredov odpravili v Slovensko narodno gledališče Maribor na ogled predstave Hrestač.

Stavba SNG Maribor je velika bela zgradba nasproti parka. Njena notranjost je veličastna in naredi na obiskovalca močan vtis. Tudi dvorana je ogromna. Razdeljena je na  levi, desni in srednji balkon ter levi, desni in srednji parter.

Baletna predstava Hrestač je govorila o deklici Klari, ki je za božič dobila lutko Hrestača. Ko vsi zaspijo, se ponj vrne k smreki, takrat pa hrestač oživi in skupaj s Klaro se odpravita na veliko pustolovščino, kjer srečata mišjega kralja, cvetlice, vilo slaščic, snežinke in celo princa. Bistvo predstave je spoznati pomen prijateljstva, poguma ter čarobnega občutka, ko lahko srečo deliš z drugimi. Na začetku predstave je bil oder zelo majhen in na njem ni bilo veliko prostora. Kasneje pa se je dvignilo kar nekaj kulis in ugotovili smo, da je oder v resnici večji, kot je izgledal na prvi pogled. Nastopi igralcev so bili fantastični, igro so dopolnjevali tudi odlična scena in kostumi. Kulise so predstavljale okno, skozi katerega se vidi v hišo, vrata v dnevno sobo ter kulisa, ki je predstavljala notranjost dnevne sobe.  Kostumi so se lepo skladali s celotno predstavo.

Predstava je bila zanimiva, poleg tega pa si moral pravljico Hrestač tudi poznati, saj na baletnih predstavah ne govorijo, ampak vse kažejo z gibi in plesom, zato je težko razumeti, kaj govorijo. Predstava je trajala 120 minut, med njo pa smo imeli še 10 minutni odmor.

Ta dan je bil zelo zanimiv in zelo dolgo se ga še bomo spominjali.

Iza Perše in Maruša Obronek 6.a

(fotografija je s spletne strani SNG Maribor)

Morda vam bo všeč tudi...